Војна парада 2014
 
14.10.2014

Генерална проба војне параде


Почасном артиљеријском паљбом и падобранским десантом у ширем рејону споменика „Вечна ватра“ данас је почела генерална проба свечане параде „Корак победника“ која ће бити одржана 16. октобра поводом обележавања 70 година од ослобођења наше престонице у Другом светском рату и 100 година од почетка Првог светског рата.

Војници и старешине из свих организационих целина Војске Србије били су у прилици да, још једном, до најситнијих детаља увежбају сценарио дефилеа за свечаност какву Србија није имала још од 1985. године.

Булеваром Николе Тесле одјекивао је само једновремени бат одсечног војничког корака који су повремено прекидале само овације одушевљених Београђана, који су и данас у великом броју посматрали завршне припреме.

Смењивали су се пешадијски, моторизовани и ваздухопловни ешелони, док су гардисти, на одушевљење присутних, извели егзерцир по коме су постали препознатљиви. Рубним поздравом са београдског Ушћа припадници Речне флотиле започели су „дефиле на води“ представљајући пловила из свог састава. Окупљеним грађанима данас су се први пут представили и гости из Русије, петочлана акро група „Стрижи“, изводећи на престоничком небу атрактиван летачки програм.

- Желим вам да се сутра одморите и да у четвртак једнако предано извршите задатак који је пред вама. Да покажете нашој земљи и целом свету колика је и каква Војска Србије, поручио је министар одбране Братислав Гашић учесницима параде после генералне пробе.